IŠIJAS


isijasIšijas obeležava bol koji se širi u jednu ili obe strane zadnjice i spušta se po zadnjoj strani noge. Posledica je pritiska na sedalni živac nervus ishiadicus, na korenu kičme. To je (po jedan na svakoj strani donjeg dela tela) najduži živac perifernog nervnog sistema, a proteže se od zadnjice niz nogu sve do stopala. Bolovi mogu da se jave celom njegovom dužinom.

Simptomi
  • Bolovi koji se šire kroz zadnjicu, zadnju stranu bedra i potkolenice, često završavajući u stopalu. Bol može da bude oštar ili tup, razdirući ili žareći, povremen ili neprekidan. Obično zahvata samo jednu stranu tela. Kašljanje, kijanje, saginjanje ili dizanje mogu da ga pogoršaju.
  • U nekim slučajevima neosetljivost i slabost zahvaćenog područja.
Uzroci išijasa

Pritisak na sedalni živac (išijas) može da bude posledica lošeg držanja, istezanja mišića, trudnoće, preterane težine, nošenja visokih potpetica ili spavanja na suviše mekom ležaju. Isto tako, može da bude posledica iskliznuća diskusa ili upale sedalnog zivca koju u nekim slučajevima izaziva osteoartritis.

Lečenje

Lekar može da vam prepiše sredstva za opuštanje mišića, nesteroidne protivupalne lekove, sistemska sredstva protiv bolova, narkotike ili kortikosteroide. Često se, posle stišavanja akutne upale i bolova, preporučuje fizikalna terapija. Nutricionista može da preporuči dnevne doze aminokiseline DL-fenilalanina koje se svake druge nedelje uzimaju za ublažavanje bolova.
Alternativni načini
Aleksandrova tehnika može da vam pomogne da naučite pravilne načine sedenja, stajanja i pomeranja kojima se sprečavaju buduće tegobe koje izaziva išijas.
Kiropraktika - Manipulacija mekim tkivom i pršljenovima može da smanji pritisak na sedalni živac.
Lekovito bilje - Čajevi napravljeni od kore bele vrbe (Salix alba) ili prave končare (Filipendula ulmaria)
Bolovi mogu da se ublaže sledećim postupcima i lekovitim sredstvima :
  • Čim se bolovi jave, stavite na zahvaćeno područje led i držite ga 30 do 60 minuta. To učinite nekoliko puta na dan tokom dva ili tri dana. Posle toga u istima razmacima primenite bocu s vrućom vodom.
  • Pokušajte da primenite ovu tehniku samomasiranja : lezite na leđa savijenih kolena, opuštajte se nekoliko minuta, uzmite čarapu u koju ste stavili dve meke gumene loptice, pa ih položite tako da vam svaka leži na jednoj strani kičme, u predelu krsta. pustite da vam se težina tela spusti na pod, preko loptica. Maknite loptice i opuštajte se još nekoliko minuta. Ponovite isti postupak sa zadnjicom. Ako patite od tegoba s pršljenovima, pre nego što probate ovu tehniku, posavetujte se sa lekarom.
  • Tokom perioda akutnih bolova ne podižite ništa teže od 5 kilograma i težinu predmeta koje dižete prenosite savijenih kolena i rukama a ne  leđima.
Ishrana 

Može da pomogne uzimanje velikih doza kalcijuma (1000 mg) i magnezijuma (400mg) pre spavanja, zajedno s vitaminom C (500mg). Uzimajte 50 mg vitamina B6 tri puta na dan tokom nedelju dana.

Prevencija 
  • Spavajte na tvrdom madracu, na leđima ili boku, svijenih kolena. Izbegavajte spavanje na stomaku. Samo tokom akutnih napada spavajte s jastukom ispod ili između kolena.
  • Prilagodite visinu svoje stolice tako da punim stopalom dodirujete pod, pri čemu kolena treba da budu nešto visočija od bokova. Treba da vam pređe u naviku sedenje tako da vem oba stopala dodiruju pod, umesto prekrštenih nogu.
  • Pobrinite se da stolica ima čvrst naslon za leđa i sedite oslanjajući se ispravljenim leđima na njega.